Nederlanders poetsen tanden te weinig

Een derde van de Nederlanders poetst zijn tanden minder dan twee keer per dag. De mondhygiëne staat er in Nederland in vergelijking tot andere Europese landen slecht voor.

Dit blijkt uit onderzoek van Rainmakers in opdracht van een mondwaterfabrikant onder 1000 Nederlandse respondenten. Alleen de Belgen scoren lager; 47 procent van de Belgen poetst minder dan twee keer per dag de tanden.

Wel bezoekt 79 procent van de Nederlanders een keer per jaar de tandarts in Schagen;), terwijl het gemiddelde op 61 procent ligt. Het gebruik van mondwater is echter het laagste van Europa.

In Nederland heeft 51 procent ooit mondwater gebruikt, tegenover een Europees gemiddelde van 77 procent. Tandplak, gevoelige tanden en een slechte adem vormen de top 3 van tandproblemen in Nederland.

Cultuurverschil
Waar dit grote verschil vandaan komt is niet onderzocht. “Het gebruik van mondwater lijkt samen te hangen met cultuur. In Zuid-Europese landen als Italië en Portugal waar meer aandacht wordt besteed aan een verzorgd uiterlijk, poetst het hoogste percentage twee keer per dag hun tanden”, zegt Jurgen Reijn van Johnson & Johnson.

“Daarnaast gebruikt respectievelijk 77 procent en 84 procent van de Italianen en Portugezen mondwater. Wel gaan ze het minst vaak naar de tandarts”, zegt Reijn.

Woensdag is het World Oral Health Day. Tijdens deze dag staat wereldwijd mondhygiëne centraal.

Bron: Nu.nl